Startups innoveren, Sociale partners polderen

Posted by Niek Huizenga on March 7, 2013

No Comments

Vandaag las ik een oproep in Trouw geschreven door diverse topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven. “Investeren in innovatie de oplossing”. Een oproep die hopelijk een keer serieus genomen gaat worden.

Zoals u wellicht weet hebben de sociale partners besloten om onderling de aangekondigde kabinetsmaatregelen (verkorting WW, ontslagrecht, etc.) te bespreken en te zoeken naar een oplossing. Naar mijn mening een typisch staaltje ouderwets polderen dat zal leiden tot verder verval.

Dat het economisch even wat minder gaat is helaas een feit. Maar in plaats van het aanwijzen van schuldigen en het vechten voor behoud kunnen we beter genoegen nemen met wat minder en hard aan de slag gaan.

De komende decennia staan ons grote uitdagingen te wachten die niet opgelost gaan worden door een discussie te voeren of de WW nu 2 jaar of 1 jaar mag duren. We moeten nu aan de slag om bijvoorbeeld de stijgende vraag naar energie (en bijhorende milieubelasting) en de exploderende zorgkosten een antwoord te bieden.

De oplossing daarvan ligt in innovatie en ondernemerschap. Ik ben betrokken bij twee fantastische startups. Een is actief in clean tech en de ander in med tech.  Het clean tech bedrijf heeft een oplossing gevonden om het energieverbruik op straatverlichting met wel 80% te reduceren. Wanneer dit in heel Nederland geïmplementeerd wordt zal dit pakweg 100 miljoen euro per jaar besparen aan elektriciteitskosten en miljoenen tonnen CO2 uitstoot. Het med tech bedrijf heeft een webapplicatie ontwikkeld dat voedingsadviezen geeft voor IC patiënten. Dit heeft al geleid tot een reductie van de ligduur met 10% en daarmee vele tonnen aan zorgkosten.

Innovatieve startups gaan de uitdagingen van de toekomst aan en zijn daarmee tegelijk de aanjager van de economie. Deze startups, net een jaar oud, hebben al miljoenen aan investeringen uitgelokt en zijn verantwoordelijk voor tientallen arbeidsplaatsen. En bedenk wel, deze startups hebben de ambitie om binnen twee jaar marktleider te zijn in Nederland om daarna de rest van de wereld te veroveren.

Het gaat om innovatie, ondernemerschap en groei! Nederland loopt al jaren achter op dit vlak ten opzichte van andere OESO landen. Laat de sociale partners en het kabinet eens kijken naar manieren om de taart groter te maken in plaatst van de vechten om kruimels van een steeds kleiner wordende taart.

—-

De auteur Niek Huizenga is ondernemer, adviseur en docent op het gebied van innovatie, ondernemerschap en business development werkzaam in Nederland, Afrika en Silicon Valley.

Tags: , ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *