Oproep aan IBM: vul de vijver eerst voor je gaat vissen

Posted by Niek Huizenga on June 21, 2013

No Comments

Er heerst een euforische stemming in Groningen. Big Blue, oftewel IBM, komt naar Groningen en creëert maar liefst 350 banen voor ICT-talent. De stad is trots: eindelijk een keer geen brain-drain, maar een brain-gain. IBM gaat samenwerken met de Groningse onderwijsinstellingen. De belangrijkste doelen van deze samenwerking zijn het bevorderen van de werkgelegenheid, aansluiting van opleidingen op de ICT-arbeidsmarkt en het inspelen op het tekort aan ICT-specialisten in de nabije toekomst.

Ik ben een groot voorstander om te investeren in meer en beter ICT onderwijs zodat er meer ICT talent de arbeidsmarkt instroomt. Echter moet het wel in deze volgorde. En met de komst van IBM schuilt daar een gevaar:

Ook vandaag stond er een artikel in de Groninger Internet Courant: “Het aantrekken van ICT talent is een groot probleem voor Noordelijke bedrijven.”.

Het tekort aan ICT’ers is nog zwaarder voor Noordelijke ICT startups. Er zijn weinig ICT’ers die een eigen bedrijf starten en voor startups is het moeilijk om een goede ICT’er aan te trekken. Als IBM direct 350 banen “creëert” zullen er mogelijk 350 mensen uit de toch al lege Groningse vijver van ICT-talent worden gevist.

Kort door de bocht: de komst van IBM kan betekenen dat er op korte termijn minder talenten beschikbaar zijn voor innovatieve startups. Er is dan geen sprake van baancreatie, maar van baankannibalisatie.

Bij jonge Groningse ICT-bedrijven zoals Paylogic, Peperzaken, Voys, Jetstream, Tvilight en anderen zijn inmiddels ook honderden ICT-talenten werkzaam. Deze bedrijven hebben hun succes deels te danken aan het feit dat jong ICT-talent er voor koos bij hun te werken toen ze nog in de startup fase zaten. Ik ken tientallen startups die over een paar jaar ook op het niveau van deze bedrijven kunnen zijn. Maar dan moet er nu wel talent beschikbaar zijn.

Dus wil IBM echt een bijdrage leveren aan Groningen, dan moeten zij en haar partners eerst de schaarste van ICT talent oplossen. Dat betekent dat de komende tijd eerst “gezaaid” moet worden zodat IBM, het Noordelijk bedrijfsleven en de startups na een paar jaar kunnen profiteren van de oogst.

Tags: , ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *