SME Conference in Madrid

Posted by Niek Huizenga on June 6, 2010

No Comments

Van 30 mei t/m 2 juni waren Koen en ik als vertegenwoordigers van YEAH! aanwezig op de SME (small and medium sized enterprises) conference in Madrid.

YEAH! was uitgenodigd in het kader onze nominatie voor de European Enterprise Awards. Het Ministerie van Economische Zaken heeft ons als beste Nederlandse initiatief voorgedragen voor de categorie “Promoting the Entrepreneurial Spirit”. Tijdens het gala diner van de conferentie werden de prijzen uitgereikt. Helaas zijn wij niet in de prijzen gevallen. De prijs ging naar een project uit Oostenrijk, maar wij kregen wel een eervolle vermelding.

SME week van de EU

De SME conference wordt jaarlijks georganiseerd door de voorzittende lidstaat van de EU en heeft als doel om het Europese beleid omtrent klein en middenbedrijf te bespreken. De conferentie is ook een belangrijke plek waar vertegenwoordigers uit de verschillende EU lidstaten kennis en best cases uit kunnen wisselen. Het congres is bezocht door ruim 500 deelnemers en kende interessante gasten en sprekers zoals de EU commissaris Antonio Tajani.

In de SME business act 2010 wordt het belang van kleine en middelgrote bedrijven in Europa benadrukt. De SME business act kan gezien worden als een framewerk waarin de EU lidstaten hun eigen beleid op kunnen implementeren om bijvoorbeeld de regeldruk te verminderen, overheden versneld laten betalen, internationale handel te stimuleren en de toegang tot kapitaal eenvoudiger te maken. Dit is belangrijk, want SME’s zijn verantwoordelijk voor 75% van de Europese werkgelegenheid en dragen voor 60% bij aan het GDP. Er wordt verwacht dat de SME’s (en niet de multinationals) de komende jaren verantwoordelijk zullen zijn voor de banengroei en innovatiekracht van de EU. Als het om economisch beleid gaat wordt de slogan “think small first” daarom veelvuldig gebruikt.

Het programma van dag tot dag

Op zaterdagmiddag arriveerden wij in Madrid en konden wij zaterdagavond en zondag genieten van de stad. Madrid is een drukke en levendige stad vol met pleinen, terrasjes en restaurants. Uiteraard mocht een bezoek aan het stadion van Real Madrid, Estadio Bernabeu, niet ontbreken.

P1040580

Zondagavond begon het congres. Tijdens de receptie hebben we kennis gemaakt met de de Nederlandse delegatie vanuit het ministerie EZ en MKB Nederland. Ook hebben we gesproken met diverse personen uit EU lidstaten die werkzaam waren in de publieke of private sector of ook genomineerd waren voor de EEA awards. Na het programma hebben we nog een drankje gedaan in de binnenstad van Madrid met een groep Nederlanders, Duitsers, Italianen en Polen.

De maandag begon met een vlammende key note speech van de Amerikaan Kenneth Morse. Deze professor en ondernemers is verbonden aan verschillende universiteiten, waaronder de TU Delft. In zijn enthousiaste betoog benadrukte hij het belang van het erkennen en leren van de mislukking. Er wordt altijd gesproken over ondernemers successen, maar de meeste ondernemers hebben meer ervaring met mislukkingen. Juist deze mislukkingen zorgen ervoor dat de ondernemer zich steeds verder ontwikkelt. In tegenstelling tot de Amerikaanse cultuur is de Europese cultuur nog steeds veroordelend ten opzichte van mislukkingen, dit moet veranderen.

In de daaropvolgende sessies hielden diverse genomineerden een presentatie over hun projecten. Een meerderheid van de projecten waren geïnitieerd vanuit de lokale overheden of kamers van koophandel. Een aansprekend voorbeeld kwam vanuit het Griekse eiland Ios waar de overheid had besloten om nieuwe business te genereren als tegenhanger van het toerisme. 90% van de economie kwam uit het toerisme en dat brengt in tijden van een crisis grote risico’s met zich mee. Met behulp van dit project werden ondernemers in staat gesteld om extra inkomsten te generen uit agricultuur en zuivelhouderij.  Een goed privaat initiatief kwam uit Slovenië. Een accountancy bedrijf had een programma opgezet die startende ondernemers wegwijs maakt in de regelgeving, belasting, etc. Zij hadden inmiddels vele honderden ondernemers geholpen en hopen daarmee dat deze ondernemers in later stadium gebruik gaan maken van hun diensten. Dit was een goed voorbeeld dat niet alle initiatieven publiekelijk gefinancierd hoeven te worden.

De dag conferentie werd afgesloten met een gala diner waar de EEA awards uitgereikt werden.

Dinsdag stond in het teken van de financiering van SME’s.  Finland presenteerde een publiek/privaat fonds dat tech-starters voorziet van seed funding. Na vijf jaar weten de Finnen, ondanks de crisis, een goed rendement te maken en vloeit een deel van de winst de staatskas in. Er werd echter geen discussie gevoerd of de overheid zich wel bezig zou moeten houden met het verstrekken van risico kapitaal. Een wat meer duister project kwam uit Italië. Deze organisatie biedt ondernemers aan garant te staan voor leningen die zij afsluiten met banken. Deze organisatie vraagt daarvoor een fee bij de ondernemer en de bank. Deze organisatie stelde zich op als een zogenoemde Confidi (vertrouweling) voor ondernemers. Een bijzonder detail was dat deze organisatie op zoek was naar partijen die weer garant konden staan voor hun garantstellingen…… lag deze constructie ook niet ten grondslag aan de  hypotheekcrisis?

De conferentie werd afgesloten met een bezoek aan de grootste business incubator van Madrid. Deze incubator is opgezet in een achterstandsgebied en moest aantrekkingskracht hebben op jonge, innovatieve startups. Het pand biedt geweldige faciliteiten en services tegen zeer lage tarieven. Het pand zit ook helemaal vol met jonge ondernemers. Naar onze mening werden de ondernemers te veel in de watten gelegd. Ze betalen slechts €11,- per m2 per maand voor alle faciliteiten en diensten en er zijn vijf medewerkers van de incubator die in dienst staan van deze circa 25 bedrijven. Wij vonden dat het rendement ten opzichte van de investering tegen viel. Er is 25 miljoen euro geïnvesteerd dat tot nu toe heeft geleid tot 100 bedrijven en 500 fte. De houdbaarheid van dit concept is daarmee twijfelachtig. Vooralsnog zijn er geen plannen om andere inkomsten te genereren om hun verliezen te compenseren. Ze hopen vooralsnog dat het project publiekelijk gefinancierd blijft.

P1040624

Tot slot

 

Dankzij ons bezoek aan de conferentie hebben wij een veel beter beeld gekregen hoe er vanuit de EU tegen SME’s aangekeken wordt. Voor veel ondernemers staat de EU ver weg, maar Europese wetgeving resulteert wel in nationale en lokale wetgeving waar ondernemers vandaag van profiteren.

Ook hebben we veel van goedbedoelde projecten met twijfelachtige houdbaarheid. Veel initiatieven worden opgezet met publiekelijk geld of via subsidieregelingen. Het is vaker regel dan uitzondering dat deze projecten stoppen zodra de subsidiekraan dichtgedraaid wordt. Als YEAH! zien wij het als uitdaging om modellen te ontwikkelen die daar beter tegen bestand zijn.

Ook hebben wij ons netwerk flink uitgebreid en veel geleerd van andere initiatieven. Al met al heeft deze trip ons meer dan genoeg inspiratie opgeleverd die wij in zullen zetten voor onze huidige en toekomstige projecten!

Tags: , ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *